Tekisui Kaikan - Vízcsepp karate

Honlapunk azzal a céllal jött létre, hogy átfogó betekintést nyújtson a karate gyakorlásába, a karate történelmébe, kiemelkedő mesterek életébe, írásaiba, szociális területen való alkalmazásának lehetőségeibe, illetve a zennel való kapcsolatába, egyszóval a  karate szellemiségébe.

                                                                                                    “On ko chi shin”  –  Tanulmányozd a régit, hogy megértsd a jelent

Karate

Karate gyakorlásunk alapját a Wado karate képezi. A wado a 4 nagy japán karate irányzat egyike, amelynek egyedisége, hogy az okinavai Shuri-te karate és a japán hagyományos harcművészeti  iskoláknak (koryu), pontosabban a Shindo Yoshin Ryu jiu-jitsu iskola ötvözete. Alapítója Hironori Otsuka  japán mester, aki a SYR-t Tatsusaburo Nakayama  dojojában tanulta és kapta meg a koryu iskola menkyo kandenjét, a teljes átadást 1921-ben. Karate tanulmányait főleg Funakoshi Gichin a shotokan iskola alapítójától, valamint Kenwa Mabuni, a shito-ryu iskola alapítójától és Motobu Choki okinavai mesterektől tanulta. 1934-ben nyitotta meg saját dojoját.

Mestereink

Mestereink:

– Faragó Tibor, 5 dan Wado-kai JKF

– Morishita Tsuyoshi, 8 dan Wado-kai JKF

– Oghami Shingo (1941-2019), 8 dan Wado-kai JKF

Shorin-ryu

Tekisui Kaikan

A Tekisui Kaikan székhelye Okajama városa Japán. Vezető mestere Shoshi Ichido Matsuo, aki karate gyakorlása mellett, intenzíven gyakorolta a zent is Shodo Harada Roshi tanítványaként. Iskoláját ezért tiszteletből Tekisui zen mesterről nevezte el, aki a Sogenji kolostorban gyakorolt, és ott valósította meg a zen lényegét.

 Az irányzat a japán Isamu Tamotsu által alapított Renshinkan  Shorinji-ryu iskolából vált ki, és kezdte el saját útját járni. Az irányzat az okinavai Shuri-te mester Kyan Chotoku (1870-1945) tanításain alapul. Egyedisége, hogy versenyküzdelmeiket full-contact szabályok szerint bonyolítják le, teljes védőfelszerelést használva, mindezt már az 1950-es évektől. A stílusnak egyik lényeges eleme a bo, vagyis hosszú bottal való gyakorlás.

Inkluzív karate

PEACEFUL WARRIORS DOJO

Az integrált vagy inkluzív karate egy olyan új, dinamikusan fejlődő nemzetközi kezdeményezés, amely a fogyatékkal élők és az épek közös edzését, illetve versenyzését valósítja meg. Egyedisége abban nyilvánul meg többek közt, hogy minden fogyatékossággal élő csoporthoz adaptálható, így senkit nem tanácsolunk el, arra hivatkozva, hogy nem tudja teljesíteni a feladatokat.

Az edzésmódszer, és a versenyzési rendszer elvárásai az egyéni képességekhez differenciáltan igazodnak. Az integrált karate a fogyatékossággal élők teljes skálájára nyitott: tanulásban vagy értelmi akadályozottaknak, autizmus spektrum zavarral élőknek, mozgásban illetve látásban akadályozottaknak,  kerekesszékeseknek, stb..

Magyarországon 2012-től  foglalkozunk integrált karate edzésekkel a Pesterzsébeti Benedek Elek iskolai sportkör, és a Benedek20 Tehetségpont keretei között, valamint a IX és XIV. kerületben. Nemrég jegyeztettük be sportegyesületünket I -Karate Hungary néven. Létszámunk 50 fő, melynek nagyobb részét tanulásban akadályozott tanulók képezik, kisebb létszámban az értelemben akadályozottak, autisták, kerekesszékesek, és nem utolsó sorban látásban akadályozottak. A kerületünkben a Sztehlo Gábor Fogyatékosokat Befogadó Gyermekotthonban is tartunk edzéseket.

Amellett, hogy fogyatékkal élnek, sokan közülük  hátrányos családi helyzetűek is. Számukra az edzések látogatása, és lehetőleg a versenyeken való részvételük is a kezdetektől fogva ingyenes, az edzők térítés nélkül foglalkoznak velük.

Az utóbbi  években népszerűsége okán egyre több hazai, és nemzetközi verseny szerveződik, amelyeknek vagy egy részében jutunk versenyzési lehetőséghez, vagy akár a teljes bajnokság a fogyatékkal élők versenyzési lehetőségét biztosítja. 

A hazai és külföldi versenyekre való kiutazás, szállás, nevezési díj kifizetését nagyobb részben pályázatok vagy támogatók segítségével tudtuk eddig megoldani. Szeretnénk a jövőben is a családok amúgy is nehéz helyzetét nem terhelni tovább, hanem olyan támogatókat keresni, akik fontosnak tartják a fogyatékkal élő fiatalok egészséges életmódra nevelését, egy teljesebb élethez való hozzásegítését.

Eddigi legnagyobb nemzetközi sportsikerünk: Csatári János 2016-ban a WKF Karate Világbajnokságon Linzben 2. helyezés, 2018-ban Novi Sadban megrendezett Karate Európa Bajnokságon para-karate kategóriákban szintén 2. hely, míg a lányoknál Kárpáti Petra a  Guadalajarai WKF Európa Bajnokságon 2. helyen végzett 2019-ben.

I-karate Global

2017.04.02-án szerveztük meg az első I-Karate Global Magyar Kupát, az első hazai para-karate nemzetközi versenyt. A Magyar Kupára belga, holland és román fogyatékkal élő versenyzők is jelentkeztek. A verseny fővédnökének Palkovics László oktatásért felelős államtitkárt kértük fel, aki a díjak átadásában is részt vett.

2018.04.28/29-én  rendeztük meg Budapesten, a Soroksári Sportcsarnokban a 2. Inkluzív Karate Global Interkontinentális Kupát, az I-Karate Hungary Sportegyesület és a Benedek20 Tehetségpont közös szervezésében.  A nemzetközi versenyen 14 ország közel 200 versenyzője vett részt, ez volt eddig a legnagyobb létszámú ilyen jellegű karate rendezvény.

2019-ben az Athlészisz alapítvány támogatásával rendeztük meg a 2. I-Karate Global Nyílt Magyar Kupa, amelyen 11 ország 120 fő versenyzője vett részt.

további információ:

Kobudo

Ryukyu Kobudo Shimbukan Hungary

Dojonk az okinavai központú Ryukyu Kobudo Shimbukan tagja. Vezetője Kaicho Hiroshi Akamine. A szervezet Taira Shinken kobudo vonalának örököse. Taira mester Funakoshi Gichin és Mabuni Kenwa mesterek vezetése alatt tanult karatét és kobudot Japánban. A Második Világháború befejeztével hazatért Okinavára felkereste és összegyűjtötte a kobudo mesterek tanításait, melyek feledésbe merültek volna enélkül. A Ryukyu Shimbukan fegyverei: bo, sai, nunchaku, tekku, ekku, tonfa, kama, tinbe, suruchin stb. A technikai fejlődésünket Thomas Podzelny német mester segíti.

mesterek_3

Zen

Ken zen ichi nyo - Az ököl és a zen útja egy

Az Egy csepp zendo az okajamai Sogenji kolostorral áll kapcsolatban. A kolostor apátja Shodo Harad Roshi, a rinzai vonal zen mestere. A kolostori gyakorlás alapvetően a csendes meditációról szól. A szabadidőben azonban lehetőség van az egyéni harcművészeti gyakorlásra. Harada Roshi minden hajnal 2 órakor egy órát taichit vagy chikungot gyakorol.

A  hagyomány szerint a rendszerezett harci művészetek és a zen kialakulása a kínai Shaolin (japánul:Sogenji) kolostorhoz köthető, pontosabban Bodhidarma zen mester alakjához.

Okinaván több zen templom is felépült, amelyek közül a legismertebb a Sogen-ji, melynek a II. Világháború után csak a kerítésfala maradt meg. Ismereteink szerint a  régi okinavai karate mesterek nem voltak különösebben szoros kapcsolatban a zen-buddhizmussal.

Amikor a zen Kínából átkerült Japánba a Kamakura korszak szamurájai között is népszerűvé vált. Több írás is született, amely a zen és a harcművészetek közös gyökerét vallotta.

zen_hangulat_tópart

A Meiji korszak változásaira válaszolva a karate is beáll a judo és kendo mellé, szakítva a régi hagyománnyal, mely elsősorban a harci technikát hangsúlyozta, és helyette előtérbe helyezte a személyiség tökéletesítését. Ezáltal csatlakozott a többi harcművészeti irányzathoz, amely művészetté, Út-tá, Do-vá vált.

Amikor a múlt század elején megváltoztatták a karate írásjegyét, és az addig használt Kínai kéz (唐手) helyett, amely a Tang kori Kínára utalt, az Üres kéz (空手) elnevezést választották, ezt a zen-buddhizmus alapszövegére a Szív-szútra egyik mondatára alapozták:

 “A forma üresség, és az üresség forma.”  japánul: Shiki soku-ze ku, ku soku-ze shiki.

Kapcsolat

 Velünk lehet

  1196 Budapest, Fő u. 99.

  Szombat: 5.30 - 9.00

  Vasárnap: 5.30 - 9.00

  Telefon - Email

  Halász Attila Tokusho
  +36 30 466 28 71
  hja9@freemail.hu

Kapcsolat velünk